Fredfyldt, fotogen og vidunderlige turistattraktioner. Tallinn er destination for dig, der gerne vil holde en oplevelsesrig ferie til billige penge.

Vi danskere kan hurtigt føle sig hjemme i den estiske hovedstad. Ikke alene har vi delt historie igennem mange århundrede, men en del af de grundsten vi finder rundt omkring i byen, har direkte forbindelse til det danske kongerige.

Fra årstallet 1219 kender vi historien om Dannebrog, der faldt fra himlen under det danske korstog i Estland. Fortællingen om håb der gav danskerne sejren til sidst. Bakken hvor dette slag fandt sted er i dag markeret med en mindesten og et område døbt ”Den Danske Konges Have”. Selvom historien om navnet kommer fra et helt andet sted.

Tallinn har mere end blot historien til fælles med Danmark. Navnet Tallinn er nemlig en sammentrækning af ordene ”Taani” og ”Linn” som kan direkte oversættes til ”Dansk” og ”by”. Derudover huser Tallinn distriktet Kristiine, som har det danske flag som våbenskjold.

Selvom vi kun berører få øjeblikke i historien, så er den danske forbindelse til landet unik, og i sig selv et besøg værdigt.

Tallinns interessante steder

Tallinn byder på en masse seværdigheder og muligheder hele året rundt. Ikke nok med du finder unikke oplevelser, der kan opleves året rundt, er der også en lang række sæsonbetonet seværdigheder.

Black Night Film Festival – forkortet PÖFF – løber af stablen hvert år i november og december, hvor adskillige danske film har fået spilletid over årene. Heriblandt “Gud taler ud” og “En frygtelig kvinde”.

Oplev Tallinns seværdigheder

Byens interessante steder. Opdateres regelmæssigt.

Tallinn shopping

Byen udstråler shopping! Meget modsat det danske, ser man ikke tøj, tilbud eller lignende stående ude på gaden – dog byder Tallinn på en masse indkøbscentre. Så leder du efter en shopping tur, giver byen dig massere af mulighed for at gå shop-amok. Er du souvenir-orienteret har indre by dusinvis af små souvenir butikker med alle de klassiske muligheder. Shot glas, flag, T-shirts og meget mere.

I indre by er det mest velkendte shopping-områder Viru, Müürivahe, Suur-Karja, Väike-Karja og Kullasappa. Befinder du dig i centrum, anbefaler vi dig tage til Viru Shopping Center. Centeret er også bedre kendt som Estlands mode mecca. Et flot og hyggeligt shopping center, hvor en halv dag hurtigt forsvinder i de forskellige tøjbutikker. Du finde bl.a. de velkendte Armani Jeans, Zara men også mere lokale butikker.

Er du mode interesseret, vil vi anbefaler du besøger Mode Ambassaden. Ambassaden indeholder kollektioner fra Estlands top designere. Du kommer til at opleve tøj fra Aldo Järvsoo, Ketlin Bachmann og Riina Põldroos. Læs mere om Mode Ambassaden på deres hjemmeside https://embassyoffashion.com.

Tallinns vejr

Meget lignende det danske vejr, på nær de koldere temperaturer i vintermånederne. I februar-marts 2018 oplevede vi temperaturer ned til -28 grader i morgen og nattetimerne. Dog var temperaturen hovedsageligt på -15 grader langt de fleste dage.

Modsat Danmark blæser det langt mindre i Estland, hvilket hurtigt kan få det til at virke varmere end det egentlig er. I sommermånederne ser vi gerne temperaturen ligger mellem 17-27 grader, alt efter hvilken måned det drejer sig om. Klart varmest er det i juli og tidligt i august. Henover sensommeren oplever vi i 2017 næsten tordenvejr dagligt henover eftermiddagen, selvom det var kortvarigt.

Tallinn og dannebrog

Valdemarsdag. De færreste danskere fejrer d. 15. juni, men alligevel står det i kalenderen. Det var i året 1219 under slaget ved Lyndanise, at Dannebrog faldt fra himlen. Vi skal helt frem til 1913 før d. 15. juni blev markeret i vores kalender som flagdag, national mærkedag og døbt Valdemarsdagen. Det var Valdemar den 2. af Danmark – også bedre kendt som Valdemar Sejr – og hans samlede styrker, der under et korstog godkendt af Paven selv, kæmpede mod estiske styrker, da Dannebrog faldt fra himlen, som et tegn til de danske tropper om sejren var nær. – Eller det siger myten i hvert fald.

I Tallinn finder vi Toompea-højen, hvor det siges at Dannebrog faldt ned fra himlen. Hele området kendes i dag som Den Danske Konges have, og findes i den gamle by i Tallinn. Føl nostalgien og kom helt tæt på vores rige danske historie. Godt råd er at have praktisk fodtøj på, da området er fyldt med brosten, ligesom langt det meste af den gamle by.

Fakta om Tallinn

Estlands hovedstad Tallinn er den mest vedligeholdte middelalderby i det nordlige Europa. I landet vil du høre indbyggerne tale estisk, russisk, englesk, finsk og tysk. Landet er ca. 50% skov og har kun lidt over 1.3 millioner indbyggere, men er geografisk set større end både Danmark og Holland. Estland har ca. 2000 øer.

I 1869 startede Estonian Song Celebration som er en tilbagevendende hvert 5. år og lokker tusindvis af sangere fra hele landet til et sted.

Landet er det mindst religiøse land i verden.

Estland er en digital nation.

Indbyggertal i Tallinn445.005 (August 2022)
Indbyggertal i Estland:1.365.884 (Januar 2023).
– Estland er ikke kun hjemland for estere, men også en lang række andre nationaliteter. Heriblandt en stor række russere. 67,8% af landets befolkning er Estiske. 22,5% er Russere. Resten af befolkningen består hovedsageligt af Finere, Tyskere samt folk fra Letland, Litauen og Ukraine.
Gennemsnitlige lufttemperaturI juli +17 °C (2022) og i februar –4 °C (2022).
– Den koldeste temperatur i Estlands historie er -43°C. Det er sjældent at temperaturen holder sig over frysepunktet i vintermånederne. Så husk det varme tøj.
Officielt sprogEstisk. De yngre generationer taler fint engelsk. Langt de fleste estere taler også russisk.
Valuta i EstlandEuro (€)
– Husk at veksle penge inden du flyver til Estland. 1 Dansk Krone er lige med 0,13 €. Langt de fleste steder i Tallinn tager i mod VISA og MasterCard.
TidszoneGMT +2 i vintermånederne og GMT +3 om sommeren.
Dvs. Estland er 1 time foran Danmark hele året rundt.
Telefonkode00372 eller +372
Nødopkald112
StrømType F med 230V og frekvens 50Hz.
– (På dansk: Du kan nemt bruge dine opladere mv. fra Danmark)
Europæiske UnionHar været medlem af EU siden 2004.
Geografisk størrelse45,339 km².
– Tallinn alene er dobbelt så stor som København, dog er der 14 tusinde færre mennesker i København end i hele Estland.