Tallinn – Hvad skal man se?

Vidste du, at den estiske hovedstad Tallinn er en sammentrækning af ordende Taani og Linn, hvilket direkte oversættes til Dansk By.

Viru port, indgangen til den gamle by

En stolt Europæisk hovedstad, der ikke længere ser sig selv i skyggen af Europæiske stormagter. Fredfyldt, fotogen og vidunderlige turistattraktioner – Rejsen går til Tallinn. Overvejer du at holde sommerferien i det Estiske, kunne du være interesseret i at finde ud af, hvad der er at opleve i Europas digitale hovedstad. Estland er ikke den mest eksotiske destination, men ikke desto mindre en unik en af slagsen. Tallinn er blevet udnævnt som Årets destination 2018 for rejsende på et budget.

Tallinn er destination for dig, der gerne vil holde en oplevelsesrig ferie til billige penge. Bare rolig – du går ikke på kompromis, bare fordi det er billigt. Så går rejsen til den Estiske hovedstad, og du tænker: “Hvad skal man se?“, så har du her et forholdsvis kort overblik.

Til trods for den digitale udvikling i det 21. århundrede, udstråler Tallinn en eventyrligende charme. Den gamle by er omringet af en af Europas bedst vedligeholdte murer fra middelalderen, der fuldt ud afskærmer centrum fra resten af Tallinn. Indre by byder på blomstrende og unikke restauranter, 4-5 stjernede hoteller og oplevelser af øverste hylde. Tallinn er mildest talt en velsmurt turist-maskine til billige penge. Men hvad skal man se?

Tallinns vejr og udsigt på en sommerdag
Den enestående middelalderby på en varm sommerdag.

Tallinns interessante steder

Tallinn byder på en masse seværdigheder og muligheder hele året rundt. Ikke nok med du finder unikke oplevelser, der kan opleves året rundt, er der også en lang række sæsonbetonet seværdigheder. Såsom Black Night Film Festival – forkortet PÖFF – som fandt sted i november – december 2017, hvor bl.a. en række danske film fik spilletid. Heriblandt “Gud taler ud” og “En frygtelig kvinde”. Film festivalen vender tilbage hvert år, og i 2018 kan den opleves fra den 16. november til 2. december.

Alexander Nevskys katedral

Siden 1900 har du på Toompea-højen kunne finde Alexander Nevskys katedral. Tilbage fra en tid, hvor Estland var en del af Zarens Imperie. Denne yderst vedligeholdte katedral er et monument for sig selv, og indeholder byens mest kraftfulde samling af kirkeklokker. Du finder hele 11 kirkeklokker i katedralens tårne. Det er inklusiv Tallinn’s største klokke som alene vejer 15 ton. Udsmykket med mosaikker og andre smukke ikoner, er det bestemt besøget værd.

Oplev Tallinn til fods med dansktalende guide 🇩🇰

Nyd et par dejlige timer inden for den gamle bys historiske vægge og se Tallinn til fods. Den brostensbelagte midtby er fyldt med charmende gamle bygninger og en masse spændende seværdigheder.

Tallinns Zoologiske have

I forbindelse med en nyvundet frihed efter første verdenskrig, grundlage man Tallinn Zoologiske have. Selvom det tog sin tid, nåede man at åbne haven kort før starten på 2. verdenskrig, tilbage i 1939. En rig historie er dog ikke hvad man besøger Zoologisk have for. Det er selvfølgelig dyrene!Mere en 13.000 dyr fordelt over 548 arter, er hvad man kan forvente. Selvom Estland består af 50% skov og grønne områder, så er dette landets eneste Zoologiske have. Siden 2009 har det været den mest besøgte Zoo i de tre baltiske lande.

Isbjørne i Tallinn Zoologiske have
Tallinn Zoo huser 3 isbjørne. Nord, Friida og deres unge Nora.

Se flere seværdigheder i Tallinn 🇪🇪

Der findes mange unikke og flotte seværdigheder i Tallinn. Vi har samlet nogle af de vigtigste på en side, så du nemt kan skabe dig et overblik over oplevelserne.

Tallinn shopping

Byen udstråler shopping! Meget modsat det danske, ser man ikke tøj, tilbud eller lignende stående ude på gaden – dog byder Tallinn på en masse indkøbscentre. Så leder du efter en shopping tur, giver byen dig massere af mulighed for at gå shop-amok. Er du souvenir-orienteret har indre by dusinvis af små souvenir butikker med alle de klassiske muligheder. Shot glas, flag, T-shirts og meget mere.

I indre by er det mest velkendte shopping-områder Viru, Müürivahe, Suur-Karja, Väike-Karja og Kullasappa. Befinder du dig i centrum, anbefaler vi dig tage til Viru Shopping Center. Centeret er også bedre kendt som Estlands mode mecca. Et flot og hyggeligt shopping center, hvor en halv dag hurtigt forsvinder i de forskellige tøjbutikker. Du finde bl.a. de velkendte Armani Jeans, Zara men også mere lokale butikker.

Viru Shopping Center
Viru Shopping Center tæt på indre by i Tallinn.

Er du mode interesseret, vil vi anbefaler du besøger Mode Ambassaden. Ambassaden indeholder kollektioner fra Estlands top designere. Du kommer til at opleve tøj fra Aldo Järvsoo, Ketlin Bachmann og Riina Põldroos. Læs mere om Mode Ambassaden på deres hjemmeside https://embassyoffashion.com.

Tallinns vejr

Meget lignende det danske vejr, på nær de koldere temperaturer i vintermåneder. I februar-marts 2018 oplevede vi temperaturer ned til -28 grader i morgen og nattetimerne. Dog var temperaturen hovedsageligt på -15 grader langt de fleste dage.

Modsat Danmark blæser det langt mindre i Estland, hvilket hurtigt kan få det til at virke varmere end det egentlig er. I sommermånederne ser vi gerne temperaturen ligger mellem 17-27 grader, alt efter hvilken måned det drejer sig om. Klart varmest er det i juli og tidligt i august. Henover sensommeren oplever vi i 2017 næsten tordenvejr dagligt henover eftermiddagen, selvom det var kortvarigt.

Keila vandfald udenfor Tallinn
Smukke Keila vandfuld, lidt udenfor Tallinn.

Tallinn og dannebrog

Valdemarsdag. De færreste danskere fejrer d. 15. juni, men alligevel står det i kalenderen. Det var i året 1219 under slaget ved Lyndanise, at Dannebrog faldt fra himlen. Vi skal helt frem til 1913 før d. 15. juni blev markeret i vores kalender som flagdag, national mærkedag og døbt Valdemarsdagen. Det var Valdemar den 2. af Danmark – også bedre kendt som Valdemar Sejr – og hans samlede styrker, der under et korstog godkendt af Paven selv, kæmpede mod estiske styrker, da Dannebrog faldt fra himlen, som et tegn til de danske tropper om sejren var nær. – Eller det siger myten i hvert fald.

I Tallinn finder vi Toompea-højen, hvor det siges at Dannebrog faldt ned fra himlen. Hele området kendes i dag som Den Danske Konges have, og findes i den gamle bydel af Tallinn. Føl nostalgien og kom helt tæt på vores rige danske historie. Godt råd er at have praktisk fodtøj på, da området er fyldt med brosten, ligesom langt det meste af den gamle bydel.

Taani Kuninga Aed - Danske Konges Have
Tallinns middelaldermur der afskærmer haven, hvor Dannebrog faldt fra himlen.

Fakta om Tallinn

Estlands hovedstad Tallinn er den mest vedligeholdte middelalderby i det nordlige Europa. I landet vil du høre indbyggerne tale Estisk, Russisk, Englesk, Finsk og Tysk. Landet er ca. 50% skov og har kun lidt over 1.3 millioner indbyggere, men er geografisk set større end både Danmark og Holland. Estland har ca. 2000 øer.

I 1869 startede Estonian Song Celebration som er en tilbagevendende hvert 5. år og lokker tusindvis af sangere fra hele landet til et sted.

Landet er det mindst religiøse land i verden.

Estland er en digital nation.

Fakta
Indbyggertal i Tallinn434.562 (Februar 2019)
Indbyggertal i Estland: 1.324.820 (Januar 2019).
– Estland er ikke kun hjemland for Estere, men også en lang række andre nationaliteter. Heriblandt en stor række russere. 69% af landets befolkning er Estiske. 25% er Russere. Resten af befolkningen består hovedsageligt af Finere, Tyskere samt folk fra Letland, Litauen og Ukraine.
Gennemsnitlige lufttemperaturI juli +17.8 °C (2016) og i februar –2.5 °C (2017).
– Den koldeste temperatur i Estlands historie er -43°C. Det er sjældent at temperaturen holder sig over frysepunktet i vintermånederne. Så husk det varme tøj.
Officielt sprogEstisk. De yngre generationer taler fint Engelsk. Langt de fleste Estere taler også Russisk.
Valuta i EstlandEuro (€)
– Husk at veksle penge inden du flyver til Estland. 1 Dansk Krone er lige med 0,13 €. Du vil hurtigt mærke at pengene rækker langt herover. Langt de fleste steder i Tallinn tager i mod VISA og MasterCard.
TidszoneGMT +2 i vintermånederne og GMT +3 om sommeren.
Dvs. Estland er 1 time foran Danmark hele året rundt.
Telefonkode00372 eller +372
Nødopkald112
StrømType F med 230V og frekvens 50Hz.
– (På dansk: Du kan nemt bruge dine opladere mv. fra Danmark)
Europæiske Union Har været medlem af EU siden 2004.
Geografisk størrelse45,339 km².
– Tallinn alene er dobbelt så stor som København, dog er der 14 tusinde færre mennesker i København end i hele Estland.