Tre forskelle på en traditionel dansk og estisk juleaften

Modsat den danske jul, hvor vi gerne synger julesalmer og fiser rundt om juletræet før vi kan få vores gaver, er den estiske version noget mere rolig.

Billede: Birgit Varblane / visitestonia.com

Julenbordet

Hvor vi på det traditionelle danske julebord oftest finder and/flæskesteg, kartofler, brune kartofler, rødkål og en god skål sovs, så besidder det estiske julebord en del mindre muligheder. Et traditionelt estisk julebord har sauerkraut, blodpølse og gerne en steak med nogle kartofler ved siden af. Der er som udgangspunkt ikke en fast dessert, ligesom vi gerne har Ris á la mande. Nogle vælger is, andre vælger diverse kager. Enkelte også vælger honningkager (som man ser mere af i udlandet end hjemme i Danmark).

Honningkagerne bliver gerne lavet fra bunden sammen med familien. Specielt når man har små børn. Det ses til at være en familie tradition i mange hjem at købe dejen og lave det samme i løbet af december. Gerne med en kreativ pyntning af kagerne efterfølgende.

Opførsel af juledigte og danse rundt om juletræet

Modsat den danske jul, hvor vi gerne synger julesalmer og fiser rundt om juletræet før vi kan få vores gaver, er den estiske version noget mere rolig. Til en estisk juleaften skal der opføres et digt til julemanden, før man må få sin gave. Intet digt, ingen gaver. Nogle håber dog nemt igennem med små digte, hvor de ældre generationer oftest tager traditionen mere alvorligt, og opfører et digt de har nært hjertet. Som dansker virker det mere grænseoverskridende at udtale et estisk juledigt, end at fjolle sig rundt om juletræet.

Efter julegaverne

Det estiske folkefærd er generelt meget glade for brætspil. Modsat mange danskere, som enten spiller bingo eller rafler om gaver, så bruger de tiden sammen om enten et eller flere brætspil i løbet af aftenen. Generelt byder en estisk juleaften mere på “hygge”, end spil, selvom det ikke er et koncept de er helt sikker på hvad betyder.

Hvad vi dog har til fælles er vores julebesøg i kirken eller på kirkegården, hvor begge folkefærd lægger blomster hos fx familiemedlemmer som er gået bort. For børnene har de også små nisser der dagligt kommer med små gaver i løbet af december måned. Traditionen tro kan de også finde de “klassiske” julefilm på tv såsom Die Hard, Alene hjemme og Ringenes Herre-trilogien. Selvfølgelig med et lille glas gløgg ved siden af julegodterne.

Alexander Juul Jakobsen

🇩🇰 Dansk iværksætter bosat i Estland 🇪🇪 WordPress enthusiast, web designer og udvikler. Har siden 2014 arbejdet med WordPress på fuldtidsbasis.

Indlæg udgivet: