Vinter

Hvis du planlægger en tur til den gamle by, vil du også se julemarkedet, smage lidt Glögg, honningkager og opleve den estiske juleånd.

I December falder temperaturene gerne til -5 og -20 grader, så husk hue, vanter og vinterstøvlerne. Der falder ikke så meget sne som der gjorde førhen, men stadig mere end vi er vant til i Danmark. Vinterdagene er korte og det bliver hurtigt mørk (medmindre landskabet er dækket med sne) – som regel er det okay, da byerne og oplyst af julelys og dekorationer i hele December måned.

Hvad skal vi opleve om vinteren?

Langt de fleste børn elsker at bruge timerne udenfor. Sneboldkamp, kælke ned af bakkerne og snemænd står på programmet, når den første sne falder. Herover er det end del af skolernes undervisning at bruger timer udenfør for fx. at stå på ski. Esterne bruger juleaften (d. 24. december ligesom i Danmark) med deres familier. Gaverne bliver lagt under juletræet, og bliver delt ud en efter en, når først man har opført et juledigt eller en julesang. Modsat danske familier, som gerne danser om juletræet.

En af de mest populære aktiviter, specielt i vintermånederne, er at gå i sauna. Esterne elsker deres Sauna. Mange husstande har deres egne saunaer indbygget. Når først det bliver lidt for varmt derinde, løber alle udenfor for at rulle sig rundt i sneen, før man igen hopper tilbage ind i saunaen. Forfriskende! Helt klar et “must-do” hvis I tager en tur til Estland om vinteren.

Julebordet og andre godter

På julebordet finder du gerne svinekød, kartofler, blodpølse og sauerkraut. Derudover er der massere af konserveres og oste. Alt det som befolkningen har lagt til side fra efteråret og sommeren. Agurker, græskar og andre grøntsager bliver bragt på bordet – oftest dem fra egen have. Det nemmeste sted at prøve traditionel estisk mad er Olde Hanse i den gamle by. Men hvis du har mulighed for det, skal du prøve at besøge en estisk familie og prøve deres hjemmelavet specialiteter. Gerne en smagfuld og indsigtsrig oplevelse. Specielt hvis du kan et estisk ord eller to.

Nytårs aften i Estland er unik – grundet de mange russere i landet, vil du allerede høre fyrværkeri fra kl. 23:00 eller tidligere, da mange af dem er vant til at være en time eller to foran. Så der er dobbelt op på fyrværkeri og champagne! Hvert år organiserer Tallinn et kæmpe fyrværkeri-show som kan opleves fra den gamle by.

Hvis du planlægger en tur til den gamle by, vil du også se julemarkedet, smage lidt Glögg, honningkager og opleve den estiske juleånd.