Seværdigheder i Tallinn

🇪🇪 Der er mange flotte seværdigheder i Tallinn. Vi har samlet et par stykker her på siden, vi kan anbefale du besøger.

Alexander Nevskys katedral

Alexander Nevskys Katedral, Tallinn.
Alexander Nevskys Katedral, Tallinn.

Der er mange flotte seværdigheder i Tallinn, men denne spektakulære, løgformede bygning på toppen af Toompea-højen er i en kategori for sig selv. Estlands primære ortodokse katedral, og en af de mest ikoniske bygninger i byen, blev bygget tilbage i 1900, da Estland var en del af Zarens imperie. Katedralen blev oprindeligt bygget med intentioner om at være et symbol på imperiets dominans – både religiøst og politisk – over et usamarbejdsvillig Baltiske land. Tallinn’s mest kraftfulde ensemble af kirkeklokker kan findes i denne katedral. Ensamblet består af 11 kirkeklokker, inklusiv Tallinns største klokke, som alene vejer 15 ton. Kirkeklokkernes klang kan høres før en gudstjeneste, ligesom hjemme i Danmark.

Katedralen blev opført for prinsen af Novgorod, Alexander Yaroslavich Nevsky, som er kendt for at føre an i Slaget på Isen, 1242. Et slag, der holdte de tyske korsfarer tilbage. Det var bevidst afholdt foran Toompea Slot. Det selv samme sted, hvor der tidligere var opført en statue af Martin Luther, der strategisk var placeret for at minde de lokale lutherske troende om hvem der bestemte i Tallinn.

Katedralens betydning har faldnet med tiden, og er nu blot et arkitektonisk mesterværk i hjertet af Tallinn. Af de mange flotte seværdigheder i Tallinn, vil et kig ind i katedralen næppe være en besøg du fortryder.

Oplev Tallinn til fods med dansktalende guide 🇩🇰

Nyd et par dejlige timer inden for den gamle bys historiske vægge og se Tallinn til fods. Den brostensbelagte midtby er fyldt med charmende gamle bygninger og andre spændende seværdigheder, såsom Alexander Nevsky’s katedral.

Den Danske Konges Have

Den Danske Konges Have i Tallinn

En fin og næsten skjult lille have ved byens fod på den syd-østlige hældning af Toompea højden.

Ifølge den gamle legende, er det her det Danske flag, Dannebrog, faldt ned fra himlen i 1219. Historien går på, at de Danske korsfarer var ved at tabe slaget d. 15. juni 1219, da himlen pludselig åbnede sig, og et rødt flag med hvidt kryds faldt ned fra himlen. De danske tropper tog dette som et tegn fra oven, og Danskerne kæmpede sig frem til at smal sejr.

Den Danske Konges have i Tallinn er skabt for at ære legenden om Dannebrog. Det kan anbefales at gå halvvejs ned af trappen i haven, da man her finder et jern sværd og skjold med et Dansk kryds. Skulpturen du ser på vej ned af trappen kaldes “Tuli lipp”, som kan oversættes til Flaget faldt.

Hvert år d. 15. juni fejres Dannebrog her i haven.

Jomfrutårnet (Meghede tårn)

Jomfrutårnet (Maiden Tower)

Jomfrutårnet (tidligere Meghede tårn) er en del af Kiek in de Köks befæstningsmuseum, og var engang et aktivt forsvarstårn. I dag finder du et museum/udstillinger i kælderen og en café på førstesalen. Tårnets oprindelige navn stammer fra en tidligere Kommandør, Hinse Meghe, og blev først senere døbt jomfrutårnet.

Tårnet blev første gang nævnt i historien i 1373 og har været renoveret adskillige gange gennem århundrederne. I det 18. århundrede blev tårnet ombygget til en to-etagers lejlighed som bl.a. husede en anerkendte Estiske arkitekt og malere helt op til en rekonstruktion i 1960erne.

Du kan købe en billet ved indgangen til Jomfrutårnet, og gå direkte over i Kiek in de Kök langs ydremuren.

Toompea Slot

Toompea Slot - Juni 2010

Toompea slot blev opført mellem 1767 og 1773. Toompea er historien om Estlands herskere og erobrere. Om dem som skabte, formede og forstærkede slottet efter deres egne behov, og efter deres egen personlige stil. I dag er slottet hjem for det estiske folketing (Riigikogu). Flagets blå, sorte og hvide kan ses flagre på toppen af det 45.6 meter høje “Tall Hermann”-tårn, som et symbol på Estlands uafhængighed.

Hver morgen ved solopgang kan man se det Estiske flag hejse sig over “Tall Hermann”, mens den estiske nationalmelodi bliver afspillet. Af de mange seværdigheder i Tallinn, er det en af de lidt mere unikke oplevelser og en knap så traditionel en af slagsen. På toppen af en klippe af kalksten og højere end resten af byen, kan man se Toompea Slot, som altid har været magtsæddet i Estland. Toompea har været hvor landets magtudøvere har hold til i over 800 år. I den tid har landet været styret af bl.a Danmark, Letland, Sverige og Rusland fra dette selvsamme bygning.

Det er gratis at komme på en rundvisning af Toompea slot for enkeltpersoner. Der er også dagligt gruppe-ture hver mandag til fredag, hvis man booker i forvejen. Er man heldig kan man se den nuværende regering under en af deres samlinger i hverdagene.

Frihedspladsen

Frihedspladsen i Tallinn
En populær seværdighed i Tallinn er Frihedspladen i den sydlige ende af den gamle by.

Gennem årene har pladsen haft mange navne: Hø markedet, Peters Plads, Sejrspladsen og senest Frihedspladsen. Pladsen fik første gang sit navn i 1939, men da Russerne kom og tog over efter Anden Verdenskrig, blev pladsen omdøbt indtil 1989, hvor den igen fik navnet Frihedspladsen.

Pladsen ligger i den sydlige ende af den gamle by, og er det største offentlige rum i Tallinn, hvor der ofte afholdes koncerter, forsamlinger mv. Området er også et populært mødested. Før 2010 var hele området en stor parkeringsplads. Det store monument i det vestlige hjørne mindes Frihedskrigen mellem 1918 – 1920, hvor Estland første gang løsrev sig fra Sovjet Unionen, hvor bl.a. Danske frivillige deltog i kampen om uafhængighed.

Den 15. juni 2019 ankommer Hendes Majestæt Dronningen og fejrer Dannebrogs 800 års jubilæum sammen med den estiske præsident Kersti Kaljulaid.

Rådhuspladsen

Rådhuspladsen i Tallinn centrum
En brøkdel af Rådhuspladsen, der tidligere har fungeret som handelscentrum.

Rådhuspladsen er en af de seværdigheder i Tallinn, som bare skal ses. Det har været en markedsplads og centrum af byen siden middelalderen. Det blev hurtigt centrum af den nedre del af byen ved skiftet til det 13. og 14. århundrede.

Selv i dag spiller Rådhuspladsen en vigtig rolle. Om sommeren er pladsen fyldt med udendørs caféer, teaterstykker og forskellige former for middelalder-inspireret festivaller.

Om vinteren bliver pladsen et magisk Julemarked, hvor de lokaler hvert år nominerer deres træ til at stå i midten af det magiske Julemarked. Traditionen om julemarkedet stammer tilbage fra 1441, hvor det var et broderskab som opstillede verdens første juletræ offentligt.

KGB Museum

KGB Museum i Viru Hotel, Tallinn
KGB Museum i Viru Hotel, Tallinn

I 1960’erne blev det besluttet af Sovjetunionens øverstbefalende, at der skulle bruges flere penge på turisme, for at føre flere penge ind i det kommunistiske imperie. Det var dog aldrig planen hotellet kun skulle huse turister, men også Sovjetunionens hemmelige statspoliti, KGB. Hotellet er fyldt med spændende historie om selve hotellet, den Sovjetiske indflydelse og udviklingen af Estland.

KGB museet i Tallinn ligger i dag i selv samme bygning, som blev brugt af KGB til at udføre statshemmelige missioner for det Sovjet Unionen. Museet ligger i toppen af hotellet på 23. sal, hvor du kan få en guidet tur rundt. Du bliver introduceret til den tidsperiode i Estland, så man bedre kan forstå forskellen mellem de to verdener, der dengang eksisterede.

KGB Museet kan udelukkende besøges med en guide. Rundvisningen foregår på engelsk, og du kan booke en tid på deres egen hjemmeside.

Billetpriser

BilletPris
Voksen billet12 € (90 kr.)
Børn fra 10-15 år6 € (45 kr.)
Børn op til 9 årGratis

Kiek in de Kök

Kiek in de Kök

Kiek in de Kök er et gammelt tysk øgenavn for udsigtstårne, der hovedsageligt blev brugt til at forsvare en given by. Disse tårne modtog sit øgenavn, fordi vagterne i disse tårne kunne kigge direkte ind i køkkenet hos nærliggende huse. Kiek in de Kök blev oprindeligt opført i 1470’erne, men fik hurtigt en renovering der bød på 4 meter tykke vægge, der stadig står den dag i dag.

Er du ved at sortere i de mange seværdigheder i Talinn er Kiek in de Kök en af de mere typiske turistattraktioner, men alligevel anderledes end det vi kender fra Danmark. Kiek in de Kök er en attraktion, som består af to dele. Det første er selve Artillerietårnet, som man kan se her på billedet. Den anden del er Bastions tunnellerne, som er tunnellerne tilhørende den gamle fremskudte fæstningsvold, der tidligere omringende dele af Tallinn. Bastion tunnellerne er kun tilgængelig for forudbestilte ture med en guide.

Artillerietårnet er åbent hele året rundt mellem 10:00 og 17:30, og har 3 sektioner tilgængelig for offentligheden. Tårnet består af 6 etager, der hver især giver dig et historisk indblik i byens forsvarssystemer gennem tiden. Du kan besøge artilleritårnet uden en forudbestilling og du besøge de 3 sektioner alene eller med en guide. Ansatte er udstationeret på hver etage, som er klar til at besvare spørgsmål du eventuelt måtte have. Øverste etage byder på en fantastisk udsigt henover den gamle by og midtbyen af Tallinn.

BilletPris
Voksen billet14 € (105 kr.)
Familie billet (2 voksne + børn)28 € (210 kr.)
Studerende og pensionister8 € (60 kr.)