Mad og drikke

Det estiske folkefærd er meget glade for deres syltede agurker, men har meget mere end blot agurker at byde på.

Hvad drikker og spiser man i Tallinn?

Ligesom i mange andre storbyer og hovedstæder rundt omkring i verden, spiser og drikker man hvad der er at finde i butikkerne. Modsat resten af den estiske befolkning, er Tallinns indbyggere nemlig ikke særlig afhængig af hvad man selv har hjemme i haven. Når sommeren nærmere sig finder man størstedelen af folk i haverne, hvor der bliver sået tomater, agurker, græskar, kartofler mv, som man lever af langt hen af efteråret. Rigtig man har også bær, frugt og andet grønt i haven, som høstet og frysen ned til senere brug.

Om sommeren

Hvis der er muligt, bør du bestille noget fra naturen. Bær, grøntsager og urter. Det estiske folk elsker at så og gro deres egne madvarer. Langt de fleste, der ikke bor inde i byen, har deres egen lille urtehave, eller et sted ude på landet, hvor de gror de nødvendige madvarer. Dog er det også populært at have egne tomater og agurker hvis man bor i lejlighed.

Dem med bedsteforældre ude på landet vil oftest altid have friske grøntsager med hjem efter et weekendbesøg. Nogle finder det også sjovt at lave deres egne drikkevarer. Man vil opleve at cider, øl og vin har en fantastisk frisk smag, når det er hjemmelavet, hvor effekten bestemt heller ikke fejler noget!

På restauranten har du ofte mulighed for at bestille fisk. Estere er meget glade for fisk, og du har ofte mulighed for at bestille laks, ørred og fladfisk. Herudover er det værd at nævne kantareller, som gerne tilberedes som en sovs eller suppe.

Selvom retten ikke er estisk, kan vi anbefale Kiievi kotelet, som gerne serveres med ris og evt. lidt salat på siden. Smager godt hele året rundt.

Lækker tilberedt laks.
Kiievi kotelet
Sjasjlyk, estisk grillkød på et spyd.

Er du heldig at være landet den 23. juni kan du overvære en national heldigdag, Jaanipäev. Dagen kendes også som midsommer aften, og er en af landets ældste traditioner, hvor nat og dag næsten flyder ud i et. Traditionen byder på Sjasjlyk (Shashlik), som egentlig er en Armensk nationalret, men er en uadskillelig del af dagen. Sjasjlyk er kødstykker af gris, kylling, kalkun og lammekød, som gerne serveres på et spyd. Kødet er marineret, og serveres oftest grillet.

Om vinteren

Konserves, kød og kartofler. En klassiker i de koldere måneder. I slutningen af sommermånederne er det populært at lave sine egne konserves produkter af frugt, svampe og grøntsager. En favorit af folket er syltet agurker, men hjemmeproduktion står også på græskar og hjemmelavet syltetøj. Det gemmes bl.a. til julebordet, sammen med en skålfuld kartofler, sauerkraut, blodpølse, ost og svinekød. På julebordet finder du også julegodter, honningkager og mandariner.

Desserter

Esterne elsker deres desserter lavet af egne bær og mælkeprodukter. Eksempelvis laver de gerne:

  • Rabarber tærte
  • Kager af ostemasse.
  • Kompot
  • Hjemmelavet kringler

Hvad kan man finde i et estisk hjem?

Rugbrød, kartofler, svinekød, mælkeprodukter og massere af suppe. Til at skylle maden ned med er de meget glade for mælk, mjød, Vana-Tallinn (Deres version af Gammel Dansk), Keefir, Øl, Vodka og Root Beer.

Vana-Tallinn, Vodka og øl blive oftest sat på bordet, når man har gæster, men man finder sjældent en familie som har sodavand i huset, medmindre det er til at blande op med sin Rom eller Whiskey.